- Familjen Larsson & livet -

Biverkningar.

Publicerad 2014-03-31 13:09:50 i Tilde 2-4 år

 
När vi var på BVC förra fredagen fick ju Tilde sitt vaccin, som hon egentligen skulle ha fått vid 1,5 års kontrollen. Men hon hade nyligen varit sjuk, så vi skulle ta det vid ett annat tillfälle. Och sen glömde jag bort att boka ny tid. I vilket fall som helst så fick hon det förra fredagen. Bvc-sköterskan sa att biverkningarna kommer 1-2 veckor EFTER att man har fått vaccinet. Om man nu får några biverkningar. Såklart att Tilde skulle få biverkning av vaccinet och febern slog till igårkväll. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Valde att "gilla läget" och vabba för 759:e gången. Detta börjar bli tröttsamt med alla sjukdomar som härjar hos oss. Men det är smällar man får ta när man har småbarn och man själv inte har något immunförsvar...
 

Så här pigg och glad var hon tidigare igår på dagen, innan febern kom!

Vilket fantastiskt vääääder!

Publicerad 2014-03-30 14:35:12 i Livet

 
Igår var det över 15 grader varmt ute! Helt galet. Idag är det nog samma temp ute. Det är underbart. Man blir glad av både sol och värme. Jag och Tilde har varit ute på förmiddagen och lekt. Vi ska snart gå ut igen. Det gäller att passa på och ta tillvara på varje minut solen är här.
 

Lite kul att vi har matchande solglasögon.
 
 

Bakom lås och bom!

Publicerad 2014-03-28 13:34:00 i Allmänt


 
Eftersom att det finns vissa nyfikna, bittra människor i vårt långa avlånga land som gärna sitter och gottar sig bakom en dataskärm, så har jag nu bestämt mig för att lösenordsskydda bloggen. Jag tycker att det är oerhört tragisk att vissa människor ska bete sig som dom gör och hålla på att smutskasta andra människor.... Därför skriver jag nu i fortsättningen bakom lås och bom! Punkt slut.
 
 
Så, till er som vill fortsätta läsa... släng iväg ett mail till mig: [email protected]
 
På söndag låser jag bloggen!
 
 
 
 

All of me..

Publicerad 2014-03-27 13:57:09 i Kärlek

 
...loves all of you!
 
Som jag älskar denna underbara människa. Min underbara man. Jag är lyckligt lottad som har honom vid min sida. Han stöttar mig, no matter what. Han ställer upp på mina tokiga idéer och påhitt. Han gör allt för att vi ska ha det bra. Ibland får man nypa sig i armen. Man undrar liksom om detta är på riktigt? Men det är det ju. Och jag njuter av det. Till 100%!
 
Och att vi tillsammans ska bli tvåbarnsföräldrar, det är ju helt galet. Galet samtidigt som det är helt fantastiskt. Vi är lyckligt lottade ♥
 
 

Candide Kudde Panda baby

Publicerad 2014-03-27 12:48:58 i Shopping

 

Jag funderar på att beställa denna kudden till bebis. Har sett den lite överallt och tycker att den verkar bra. Den var inte dyr heller. Nån som har någon erfarenhet av denna?
 
 
Candide Kudde Panda Baby är en liten, smidig och säker babykudde med ergonomisk form för att förhindra platt-huvud (skall asymmetri), minimera kvävningsrisken och behålla nackens raka linje. 
Kudden har ett fast formpressat innehåll av ultramjuk viscoelastiskt skum (memoryfoam). Viskoelastiskt skum har en unik tryckavlastande egenskap som är idealiskt för barns mjuka skalle, så att inga deformiteter uppstår. Kuddens centrum har ingen fyllning och barnets nacke förblir då i en rak linje samt fördelar trycket så att skallens runda form bibehålls. Kudden lyfter inte barnets huvud och förhindrar på så sätt sned belastning av barnets nackkotor. Eftersom kudden är relativt platt, fixeras inte barnets huvud. Barnet kan på så sätt vrida på huvudet sidledes.

Kudden är liten, endast 21 cm bred vilket ger sidorna fria för barnet. Vänder sig barnet åt sidan eller snurrar runt helt, hamnar  barnet inte med ansiktet i en mjuk kudde. Kvävningsrisken eller att barnet inandas sin egen utandningsluft blir på så sätt minimal. Fyllningen är fast och ergonomiskt formpressad och innehåller inga lösa partiklar som kan orsaka kvävning. Kudden rekommenderas från nyfödd till ca 6 månader. När barnet växt ur kudden kan den med fördel användas som mjuk leksak.
 
Finns på: www.jollyroom.se

Tiden går fort.

Publicerad 2014-03-27 09:51:34 i Livet

 
Tycker att tiden går fort i vanliga fall, men när man har en massa inplanerat går den ännu fortare. Känns som att april månad kommer att springa förbi. Vi ska på 3D-ultraljud. Sen ska jag och Tilde åka upp till Luleå under påsken. Och vi blir där uppe i en vecka. Sen fyller världens bästa svägerska/faster år också. Ja, det känns som att det händer en massa roligt. Och att tiden går snabbt, det gör inget. Då närmar vi oss sommaren!
 
 
 
 

Helt färdig.

Publicerad 2014-03-26 13:40:35 i Andra graviditeten

 
Noll energi. Noll ork. Jag är totalt slut idag. Jag är så jävla trött. Har sovit i 3 timmar på förmiddagen. Och då har jag även sovit en hel natt också (22-07). Känner mig överkörd av ett tåg. Morgonen startade med en kräkfest. Kände doften av något som tydligen inte passade mig och vips så var man vän med toaletten en stund. Hostar och är eländig. Är inte i form idag. Jag vill bara dra något gammalt över mig. Och förutom mitt mående, så är det en dålig dag för fogarna...
 
Nä, jag hoppas att det blir en bättre dag imorrn. För så här vill jag inte ha det. Tur att jag ska träffa BM nästa vecka.
 
 
 

Vecka 25.

Publicerad 2014-03-25 20:11:00 i Andra graviditeten

Graviditetsvecka 25 ( 24+0 - 24+6):

 

- Bebisen:

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen. Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter. Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

 

- Du:

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.

Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.

 
Källa: http://www.blimamma.se/graviditetsvecka-25.html
 
Egna tankar: Vissa dagar känner jag mig som en gammal tant. Jag har ont och kan knappt gå. I alla fall inte normalt. Får ta korta steg och gå sakta. Men hur bra går det? Jag glömmer av mig själv (mer än en gång per dag) och går i min vanliga takt. Snabbt får jag ett smärtsamt uppvaknande och jag får ta det lugnt. Förbaskade foglossningshelvete! Förutom det, så tycker jag att jag mår bra. Jag är trött, men det är väl ingen direkt nyhet. Och ej heller något att gnälla över. Bebisen är väldigt aktiv där inne. Ibland får den in rejäla fullträffar. Vi har bokat tid för 3D-ultraljud nu och jag håller på att längta ihjäl mig. Ska bli kul att se vildingen igen!
 
 
 Dagens mumsiga frukost och dagens mage när vi nu kliver in i vecka 25!
 
 
 

Skattkammarön

Publicerad 2014-03-23 15:30:00 i Livet

 
Jag ville göra nåt tillsammans med hela familjen idag. En aktivitet som alla skulle uppskatta. Så det blev en tur till Skattkammarön i Lund. Tilde var i eld och lågor.  Vi har åkt rutschkana, lekt i bollhavet, byggt med klossar och haft fullt upp. Avslutade med en go´fika innan vi åkte hem. Behöver jag säga att damen var mer än nöjd efter dagens äventyr?
 
 
När vi var där så hann jag störa mig på en del saker...
 
Vi satt och fikade och bredvid oss var kylen med dryckerna. Det kom en liten kille (3-4 år gammal) som öppnade kylen, tog sig en MER och gick därifrån. Jag kunde inte se någon förälder i närheten. Han sprang sedan iväg med den. Det är inte så lätt för en sån liten kille och veta vad som är rätt eller fel, men hade hans föräldrar kanske varit i närheten så hade dom kunnat "säga till" honom.  Vid ett senare tillfälle sprang denna lilla killen till kylen igen och tog en till MER. Än en gång så var där ingen förälder i närheten. Nu såg jag att han sprang till sina föräldrar, som satt i andra sidan av lokalen. Hallå? Kanske dags att lyfta på rövarna och engagera sig lite !? Jag var på väg att gå till personalen och säga till dom, men Robban stoppade mig. Men seriöst, hur ska ett barn lära sig vad som är rätt eller fel, om föräldrarna skiter i vilket? Hade Tilde kommit med två MER utan att jag hade betalat för dom, så hade jag ju börjat undra vart dom kom ifrån...
 
Det slutar inte där...
 
Jag är ingen perfekt förälder, jag har mina fel och brister. Det har vi allihopa. Men jag försöker i alla fall att engagera mig. Visst, jag fotar det mesta vi gör ( för att kunna skicka bilder till morfar som är 150 mil ifrån oss )... Men jag sitter inte med telefonen i handen heeeela tiden. Jag leker med Tilde, åker kana, klättrar och kryper i alla ställningar och sånt. Men man ser alla dessa föräldrar som "dumpar av" barnen och låter dom härja fritt, medans dom sitter i fiket och dricker kaffe. Är det verkligen så jobbigt att leka med sitt barn och faktiskt vara delaktig i aktiviteten? Sånt kan jag störa mig så fruktansvärt mkt på!!
 
 
Vad tycker ni? Är jag ute och cyklar eller?

Borde inte...

Publicerad 2014-03-22 16:03:18 i Tips från coachen

 
...sitta och kolla runt på nätet på babysaker, men likförbannat så gör jag det var eviga dag. Och var eviga dag hittar jag något nytt. Nyss hittade jag en ursöt babyfilt med en uggla på. Diskret och neutral filt som gärna hade fått flytta hem till bebis.
 
 
Denna hittade jag på www.lekmer.se
 
 

Jädrans unge!

Publicerad 2014-03-22 15:15:57 i Livet

 
Idag hade R match. Tidig match för en gångs skull. Annars brukar dom alltid vara mitt på dagen eller på eftermiddagarna. Jag och Tilde låg kvar i sängen och tittade på Barnkanalen. Åt en god frukost i lugn och ro. Sedan fick lilla fröken bestämma vad vi skulle göra av denna dag. Och som vanligt valde hon att åka buss/tåg! Det är det bästa hon vet. Fick dock stoppa henne och säga att vi bara skulle åka buss idag. Men lika glad var hon för det. Vi klädde på oss och gjorde oss redo för en busstur ner till centrum. Väl nere i centrum passade jag på att hämta ut mina kläder och skor. Sedan roade vi oss med en massa bus i stadsparken. Det var fullt med blommor i alla möjliga färger. Man kan inte annat än bli glad av alla dessa fina blommor och färger.
 
 
 
Tog bussen hem. Och när vi kliver av bussen och går över vägen...ja, då brakar "helvetet" lös. Lilla fröken trots vaknade till liv. Hon skulle inte gå hem. Började backa och sprang sedan iväg. I vanliga fall har lärt mig att det är ingen idé att jaga henne, för det tycker hon bara är roligt. Men nu var vi så pass nära vägen att jag inte kunde "låta" henne springa iväg. För vem vet, hon kunde ju ha fått för sig att springa rakt ut i vägen. Sa till henne på skarpen, men hon skrattade bara och fortsatte att springa. Min puls steg! Släppte allt och sprang efter henne. Att springa med foglossning är inget jag kan rekommendera. Men vad skulle jag göra? Fick tag på henne till slut. Och jag var såååå arg (och samtidigt rädd).  Jädrans unge!!!!
 
 

Prisa gud!

Publicerad 2014-03-22 14:55:00 i Livet

 
 
 
 
 
 
Eller i alla fall skatteåterbäringen!
 
 
Tidigare i veckan loggade jag in för att kolla om jag skulle få restskatt eller om jag faktiskt skulle ha turen att få tillbaka något. Jag fick glädjande besked och får tillbaka en finfin summa. Lagomt till sommaren och lagomt tills bebis kommer.
 
Hallelujah!

2,5 års kontroll - check!

Publicerad 2014-03-22 14:40:24 i Tilde 2-4 år

 
Igår var jag på 2,5 års kontroll med lilla fröken bus. Alla "tester" gick bra. Hon kunde sparka en boll, stapla klossar, hitta djuren och alla andra "tester" som skulle göras. Prata kan hon. Så att det räcker och blir över. Bvc-sköterskan påpekade att hon var väldigt duktig på att prata för sin ålder. Jag sa att hennes mun går non stop, all day, every day liksom. Sedan var det då dags för vägning och mätning. Det gick dock inte lika bra. Tilde vägrade i sten att ställa sig mot mätstickan och på vågen. Vi testade allt, men hon hade bestämt sig. Det slutade med att jag fick ta upp henne i famnen och ställa mig på vågen. 15,4 kg visade den. Inget att anmärka på enligt sköterskan. Hon är perfekt. Längden fick vi ta en annan gång eller testa hemma.
 
Förra besöket så kunde vi inte ta vaccinet, så vi bestämde att göra det igår när vi ändå var där. Folk tycker att det är jobbigt när små bebisar ska vaccineras. Det är en piss i havet, jämfört med när en medveten 2,5 åring ska göra det. Som hon skrek och grät! Och sen säger hon "jag vill inte vara här längre"... Mitt mammahjärta höll på att gå sönder. Fy vad elak jag kände mig! Men det gick över till slut.
 
 
 
 

Stoppa pressarna!!!

Publicerad 2014-03-18 14:36:45 i Shopping

 
Jag har nyss beställt kläder till mig själv. Inget till barnen. Inte ens något litet. Baaaaara till mig själv. Egoist javisst! Kände att jag behövde uppdatera min garderob lite och slänga bort några urtvättade linnen m.m. Det blev dock bara baskläder. Det behövs alltid, men är inte så där jätteroligt att köpa. Det går ju att piffa upp med något roligt smycke eller nån fräsig sjal.
 
 
 
 

Vecka 24.

Publicerad 2014-03-18 14:12:40 i Andra graviditeten

 
Graviditetsvecka 24 (23+0 - 23+6)
 

Bebisen:

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

 

 

Du:

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg. Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.

Källa: http://www.blimamma.se/graviditetsvecka-24.html

 

Egna tankar: Med Tilde hade jag gått upp 3,5 kg vid den här tidpunkten. Men vågen visar fortfarande noll. Men som sagt, det kommer ju att ändras när som helst. Annars mår jag bättre nu. Jag börjar kunna äta mat igen. Det tackar vi för. Foglossningen är där, men det varierar lite från dag till dag. Igår hade jag en bra dag och kunde köra mitt pass för tjejerna. Så skönt att röra på sig.

Börjar föresten bli dags att boka tid för ett 3D-ultraljud snart också. Det rekommenderas man att göra från v.26 fram till v.32. Bäst är mellan v.26-29. Folk tycker att det är dyrt, men det är värt varenda krona om ni frågar mig. De gör en tillväxtkontroll och kollar så att bebisen har växt som den ska, samt andra avvikelser som man inte kan se när man gör RUL. Och jag tycker att det är för lite med ett ultraljud fram till förlossningen. Kan ju bero på att vi blev bortskämda med 2 st när vi väntade Tilde. Men nu ska det sparas in pengar (som med allt annat), så därför får man bara ett ultraljud.

 

 

 

 

 

 

VAB

Publicerad 2014-03-17 14:07:22 i Tilde 2-4 år

 
 
 
Inleder den nya veckan med VAB. Loppan fick feber igår kväll och har dragits med en sjuhelsikes hosta i några dagar. Optimisten i mig trodde att det bara var något tillfälligt och att febern skulle vara väck idag. Men icket. Det var bara att stanna hemma från skola och dagis idag. Hon har varit på gott humör ändå. Och som hon har kört med mig. Jag ska hämta allt åt henne och sker det inte snabbt nog så kommer hon med " jag har feeeeber". Denna lilla unge alltså. Hon är helt otrolig.
 
 

Vilken helg!

Publicerad 2014-03-16 20:00:48 i Livet

 
Jag är väldigt hemmakär. Jag trivs med att vara hemma. Men jag trivs minst lika bra med att vara social med vännerna. Under veckorna är det oftast fullt upp med diverse aktiviteter. Det är skola, tjejgympa, fotboll, familjeliv och diverse andra aktiviteter och sysslor. När fredagarna kommer, så är jag väldigt trött och slut.
 
Denna helgen tog jag mig tid att umgås med vännerna. Och det var värt att få minus på sömnkontot, för energikontot är påfyllt. I fredags träffades vi några av tjejerna i klassen och åt sushi, spelade sällskapsspel och hade det mysigt. Vi skrattade och hade såå kul. Jag höll ut till 00-tiden. Sen var jag tvungen att köra hem.
 
Mys hos fina Mia
 
Igår for jag till Malmö för en tjejmiddag med mina norrlandstöser Malin och Evelina. Vi åt gott, skrattade och skvallrade en massa. En typisk tjejkväll. Vi går alltid bananas när vi träffas. Finns liksom inga spärrar på någon av oss. Så himla kul. Och Malins nya lägenhet var ju to die for! Herre min skapare så fin!
 
 

Malins små bebisar, Donna & Tulo.
 
Som sagt, jag har sovit dåligt och inte skrapat ihop så många timmars sömn som jag brukar. Men det kvittar! För det har varit en underbar helg. Och jag har fyllt på mitt energikonto så att det sjunger om det. Love it!
 
Tack alla fina töser för en underbar helg! ♥

Denna lilla unge.

Publicerad 2014-03-16 19:32:58 i Tilde 2-4 år

 
Tilde, våran underbara Tilde. Alla föräldrar är väl mer eller mindre partiska när det gäller ens egna barn, men Tilde är speciell. Hon är så rolig och varje dag kommer det något nytt ur hennes lilla mun. Det senaste är att hon säger " jag har inte gjort någontiiiiiing" och tittar på en med en busig blick. Yeah right! 
 
 
 
Annat exempel är när hon låtsas bli arg på en och säger åt mig eller Robban: " gå in på rummet. Det är allvar nu. Säger inte åt dig fler gånger. Mmm. Sluta tramsa". Man får bita sig i läppen flera gånger. Herregud, hon är 2,5 år! Och redan kommer det en massa utlägg om ditt och datt. Denna åldern är fantastiskt rolig.
 
 
 
 
 
 

Hopplöst fall!

Publicerad 2014-03-12 20:44:43 i Shopping

 
Hopplöst fall, sa doktorn...
 
 
 
Nya kläder till barnen. ( Hur galet låter inte det? Barnen!) Och en go´fika till mamman. Samt lite tid med bästa svägerskan. Nu är mitt energiförråd påfyllt och kontot ekar lite mer. Men det var det värt. Polarn o Pyret har fått in så mycket fint i alla möjliga fina färger. Jag håller på att gå bananas!
 
Sparandet går bra. Så otroligt bra. Eller så inte. Jag är hopplös!
 
 
 
 
 

Hann få panik...

Publicerad 2014-03-12 20:32:24 i Andra graviditeten

 
...och tänka tusen tankar!
 
Igår när jag satt hemma och pluggade så tyckte jag att det var väldigt lugnt i magen. På dagen var det ändå lite liv och rörelse där inne, men på kvällen var det ingenting alls. När jag la mig i sängen för natten, så började jag peta och buffa på magen. Brukar få respons ganska snabbt när jag är där och "retas". Men det hände inget. Tänkte inte så mkt mera på det då.
 
Imorse var det också lugnt i magen. Inget buffande alls, trots mina försök till att "reta upp" ungen med diverse petande, "skakande" och buffande. Ingen reaktion. Ja, jag hann ju tänka tusen tankar. Och självklart inga bra tankar. Blev något uppstressad. Ringde MVC och rådfrågade dom och berättade om min oro. BM sa att om bebisen är väldigt aktiv, så kan det komma dagar då den "tar igen sig". Men hon tyckte att jag skulle komma dit så att vi kunde lyssna på hjärtljuden. Sedan sa hon att jag skulle dricka iskallt vatten, för det brukar dom vakna av. Varför tänkte jag inte på det innan?  Halsade i mig en massa iskallt vatten och la mig sedan på sängen. Efter ett tag kom det en svag buff. Sen var det inget mer. Vad fan, tänkte jag. Jag satte igång med mitt "buffande" igen. Det kom en till svag liten buff. Petade till igen och dåååå blev det liv i luckan. Jag råkade visst göra någon "sur" där inne. Men OJ vilken lyckokänsla!
 
Väl hos barnmorskan så berättade jag att jag hade känt rörelse där inne till slut. Hon ville ändå att vi skulle lyssna på hjärtljuden. Till en början så var denna lilla unge väääldigt envis. Det var svårt att hitta hjärtljuden och den rörde på sig hela tiden. BM började trycka på magen och "reta" den igen. Hon var så söt och sa " ja, nu kan ju bebisen bli lite sur. Dom brukar inte uppskatta när man är där och trycker" Tryck dig less, tänkte jag för mig själv. Till slut kunde vi höra hjärtljuden och bebisen gav BM en rejäl spark där hon höll sin hand.
 
Tummen upp för det fantastiska bemötande av barnmorskan. Och tummen upp för att hon tog min oro på allvar! Det får mig att känna mig trygg och lugn.
 
Slutet gott, allting gott! ♥
 
 
 
 
 
 

Mini Rodini

Publicerad 2014-03-11 21:11:43 i Shopping

 
 
 
 
Jag är kär!
Jag är sååå sugen på att beställa klänningen till lilla fröken fräken.
Det här med att spara pengar är inte min grej.
Inte när det finns så här fina kläder.
 
Ni finner kläderna på www.babyshop.se
 

Vecka 23

Publicerad 2014-03-11 14:41:06 i Allmänt

Graviditetsvecka 23 (22+0 - 22+6)

 

 

Bebisen:

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

 

Du:

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

Källa: http://www.blimamma.se/graviditetsvecka-23.html

 

Egna tankar:

Har inte så mycket att tillägga. Foglossning, ont i högra sidan av ryggen (precis där bh-bandet går) och trött. Började med järntabletterna igen igår. Känns som att det behövs.

 

 

Humöret tryter idag!

Publicerad 2014-03-10 20:29:14 i Andra graviditeten

 
 
När jag klev upp kändes det som att det var en bra dag. Och med bra menar jag ingen eller väldigt lite foglossning. Men den lyckan var inte långvarig. Efter lämning på dagis, så var helvetet igång igen. Det räckte alltså med att gå upp och ner i trapporna, för att "sätta igång" eländet. Var nära på att stanna hemma från skolan, men det kändes inte som en direkt giltig ursäkt.
 
For till skolan ändå. Hade sjukt svårt att koncentrera mig idag. Och det berodde inte på ämnet, utan pga sjuklig trötthet. Trodde att jag skulle somna sittandes. Tröttheten kom liksom bara pang boom. Trötthet kombinerat med smärta = ingen bra kombo. I bilen på väg hem höll jag också på att somna. Det känns som att det kan vara aktuellt att börja med järntabletterna igen....suck!
 
Vid nattningen ikväll så höll jag inte på att ta mig upp från madrassen. Smärtan kändes som knivar i höften, när jag försökte vända mig. Ont, ont, ont! Detta är inte kul. Och jag blir gnällig. Så sjukt gnällig.
 
F-ck you, foglossning!
 
// gnällig gravid kvinna

Lilla du där inne..♥

Publicerad 2014-03-09 21:29:00 i Andra graviditeten



" Lilla du där inne, jag undrar så vem du är?
Att jag vet så lite om dig fast du redan är här.
Är det dina tår jag känner, är det ditt hjärta jag hör slå?
Är det sant att du har ögon och naglar och en mage att pussa på?
Jag vet så lite om dig fast du redan är här, men jag älskar dig som tokig vem du än är..."
 
 
 
 
 


Dagens mage

Publicerad 2014-03-09 15:14:00 i Andra graviditeten


Nu börjar magen ta form. Nu ser det ut som en gravidmage och ingenting annat. (Ursäkta den smutsiga spegeln!). Går in i vecka 23 på tisdag. Galet vad fort tiden går. Men inte mig emot.
 
Tyckte att det har varit lite väl lugnt i magen hela morgonen/förmiddagen, men sen fick jag en rejäl spark i sidan. Så det ska nog inte vara någon fara på taket. Sjukt hur man hinner stressa upp sig själv för minsta lilla liksom. Upplever att jag är mer "nojjig" den här graviditeten än vad jag var i förra. Kanske för att man har mer kunskap nu.
 
Får ta det lugnt och re-la-la-laxa!
 
 
 

Vecka 22.

Publicerad 2014-03-06 10:47:00 i Andra graviditeten

 
Graviditetsvecka 22 ( 21+0 - 21+6 )
 
Bebis:

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

 

Du:

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen

Källa: http://www.blimamma.se/graviditetsvecka-22.html

 

 

 

Egna tankar: Jag börjar tro att mitt immunförsvar har rymt sin kos. Jag åker på allt! Och det känns som att alla sjukor är tio resor värre nu när man är gravid. Jag hinner bara bli frisk från ena sjukan så kommer den andra som ett brev på posten. Det är tröttsamt. Och sen känner jag av foglossningen mer och mer. Tycker inte om att gnälla, men när man har ont och inte kan göra så mkt åt smärtan...ja, då tryter humöret. I alla fall för mig. Något som är positivt är att jag kan äta lite mera nu. FINALLY! Annars är det en aktiv liten bebis i magen som buffar på där inne mest hela tiden. Ibland undrar jag om den någonsin tar det lugnt och sover !? Det sparkar upp, ner och överallt.

 

 

 

F som i foglossning

Publicerad 2014-03-06 10:27:02 i Andra graviditeten

 

Vad är foglossning?

När man är gravid ökar rörligheten i kroppens leder, framför allt i bäckenets leder eller fogar. Det kallas foglossning, bäckenuppluckring eller symfysiolys. Troligtvis är det ett hormon som kallas relaxin som ligger bakom foglossningen. Relaxin börjar utsöndras i kroppen någon gång under de tre första månaderna och fortsätter sedan att utsöndras under hela graviditeten. Det sker för att bäckenet ska bli rörligare och kunna vidga sig lite under förlossningen för att barnet lättare ska komma ut.

Foglossning är alltså naturligt, och en förutsättning för att barnet ska kunna födas genom slidan. Däremot är det inte alla som får besvär av foglossningen, och det är inte klarlagt varför vissa får mer besvär än andra. Det går inte att förhindra den ökade rörligheten eller få den att försvinna, men man kan göra en hel del för att minska besvären.

 

 

 

Ont i ryggen och i bäckenet kan ha flera orsaker

Nästan hälften av alla som är gravida har någon gång ont i ryggen under graviditeten. Av dem får ungefär var tredje rejäla besvär, men bara några få har så ont att de till exempel behöver använda kryckor. Besvären behöver inte bara bero på foglossning, utan det kan finnas flera andra orsaker till att man får ont i ryggen och i bäckenet. I takt med att livmodern växer och man blir tyngre ökar belastningen på ryggens muskler och ledband, som håller ihop ryggradens leder och kotor. Det gäller särskilt ländryggen. Hållningen förändras när bäckenet tippas framåt och svanken ökar, vilket gör att samspelet mellan mag- och ryggmusklerna förändras.

Den smärta som kommer från foglossningen sitter vanligen i bäckenlederna bak i korsryggen. Det kan också göra ont fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Smärtan beror på att lederna i bäckenet, som i vanliga fall är ganska orörliga, ger efter lite mer. Rörelsen och friktionen kan orsaka en inflammation i lederna som kan göra ont i sig men också påverka musklerna. Musklerna kring lederna drar då ihop sig och krampar i ett försök att stabilisera bäckenet. Det orsakar smärta som kan stråla ut i benet.

Eftersom behandlingen mot foglossning och andra typer av ryggont ser olika ut, är det viktigt att ta reda på vilken typ av smärta det handlar om.

 

 

Molande, huggande eller skärande smärta

Besvären kommer vanligtvis runt mitten av graviditeten men de kan även komma långt tidigare eller senare. Hur ont man får varierar mycket, allt från ganska lindriga besvär till mycket plågsamma. Smärtan kan vara molande, huggande eller skärande och utlösas av att man går i trappor, tar långa steg eller försöker vända sig i sängen. När musklerna krampar kan det också vara svårt att resa sig när man har suttit stilla länge. Smärtan kan stråla ner mot ljumskarna eller bak på låren och vara allt ifrån en diffust molande värk till knivskarp smärta som gör att man bara kan röra sig mycket försiktigt. Det kan vara skrämmande att plötsligt få mycket ont, särskilt om man inte riktigt kan avgöra varifrån smärtan kommer. Men även om foglossning kan vara mycket plågsamt är det inte farligt vare sig för en själv eller för barnet.

 

 

Råd och tips som kan underlätta och minska smärtan

Eftersom smärtan utlöses av påfrestningar på bäckenet, ska man försöka avstå från de rörelser som belastar. Man kan till exempel skona kroppen genom att  

  • gärna stå i stället för att sitta och då belasta hela foten jämnt med tyngdpunkten över hålfoten
  • använda stadiga skor, helst med sviktande sula, och inte använda träskor eller skor med höga klackar
  • inte böja eller vrida i ryggen, utan hela tiden låta näsan peka i samma riktning som tårna
  • ha ordentligt stöd i svanken när man sitter ner eller kör bil, till exempel genom att använda en kudde i ryggen
  • variera sittställning ofta, inte korsa benen och inte sitta still för länge
  • inte sitta i djupa soffor eller stolar så att man förlorar stödet i svanken och det blir svårt att ta sig upp och ner utan att böja och vrida i ryggen
  • resa sig från sängen sidlänges, genom att först lägga sig på sidan med benen tätt intill varandra och sedan skjuta sig upp med hjälp av armbågen och handen
  • sitta ner när man tar på sig byxor, strumpor och skor så att man böjer ryggen så lite som möjligt
  • gå i trappor ett steg i taget och sätta båda fötterna på samma trappsteg innan man tar nästa steg, eller ta hissen
  • gå med korta steg och ta flera små promenader i stället för en lång
  • man försöker att inte ha fötterna bredare isär än vad axlarna är när man går
  • cykla i stället för att gå
  • crawla eller simma på rygg på ett sådant sätt att benen alltid är ihop, i stället för bröstsim
  • undvika att lyfta och bära tungt, framför allt när man har ryggen böjd eller vriden
  • lägga en extra madrass i sängen eftersom det är bättre att ligga för mjukt än för hårt
  • sova med en kudde mellan knäna för att belasta bäckenet så lite som möjligt
  • använda sidenlakan och sidenpyjamas som gör det lättare att vända sig i sängen
  • pröva avslappning, försiktig massage och varma bad kan hjälpa spända muskler att slappna av
 
Källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Foglossning/
 
 

Våren är på G

Publicerad 2014-03-04 12:32:00 i Tips från coachen

 
...och då börjar det vara dags att byta ut vinterkläderna mot lite tunnare alternativ. Jag har kollat runt lite på diverse klädsidor och jag är fast i PoP-träsket. Jag älskar deras skalkläder. Och jag älskar deras färger. Hur fina var inte dessa:
 
 
 
 
 
 
 
Eller dessa:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Får suga på karamellen ett tag till innan jag bestämmer mig.
 
Skynda er in och fynda på www.polarnopyret.se
De har 100:- rabatt på skaljackorna nu också.
 
 
 
 

Mumin

Publicerad 2014-03-03 21:15:06 i Tips från coachen

 
Halkade in på www.hafva.se  och blev lite småkär i dessa mumin-kläderna
 
 
 
Såg att det fanns pyjamaser i samma stil också.
Fastnade lite extra för den gröna.
Bebis skulle nog inte säga nej till den outfiten heller.
Eller vad tror ni?
 
 
 

Tagit ett beslut.

Publicerad 2014-03-03 20:09:13 i Träning

 
Jag har tagit ett beslut. Det var inget roligt beslut, men jag känner att jag måste lyssna på kroppen. Jag kommer att sluta/ta en paus från att vara instruktör för mina fantastiska tjejer. I alla fall tills bebisen är ute och kroppen är något så när återställd. Jag älskar mina måndagar och mina tjejer. Det är det roligaste "jobbet" jag haft. De är alla olika individer, med olika behov och har alla olika funktionsnedsättningar, men ack så underbara de är. Varenda en av dom. Jag börjar känna av min "underbara" foglossning, så det är därför det är dags att ta en "paus". Det är ju inte det ultimata att ha gympa när man har foglossning. Så jag får nöja mig med vardagsmotion (promenader) från och med nu. Men fasiken vad jag kommer att sakna min tjejgympa på måndagarna. Tur att jag ska ha nåt pass till i alla fall... får passa på att njuta då!
 
 

Om

Min profilbild

Fru Larsson

Sandra heter jag och bor tydligen i Sveriges "tråkigaste stad" Eslöv. Jag gifte mig med mannen i mitt liv 27 juli 2013. Tillsammans har vi våran dotter Tilde född 2011 och lillebror Eddie född 2014. Skriver om oss och våran vardag. Varmt välkomna att följa oss & vår vardag!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela